Головна | Реєстрація | Вхід | RSSПонеділок, 20.05.2024, 04:07

Озерянський ЗЗСО І-ІІІ ступенів

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2014 » Грудень » 2 » З 01 по 05 грудня у школі проходить тиждень боротьби проти СНІДу "Зупинимо СНІД разом"
21:07
З 01 по 05 грудня у школі проходить тиждень боротьби проти СНІДу "Зупинимо СНІД разом"

З 01 по 05 грудня у школі проходить тиждень боротьби проти СНІДу

«Зупинимо СНІД разом»

01 грудня

1. Інформаційний день про СНІД «Знати, щоб жити»;

2. Анкетування учнів;

3. Акція з сердечками «Серце підтримки»,

4. Показ презентації учням;

5. Оголошення конкурсу малюнка та плакатів присвячений темі «Учні Озерянської ЗОШ проти СНІДу»;

02 грудня

1. Акція зі стрічками « За майбутнє без СНІДу»;

2. Виставка інформації про СНІД, вшанування померлих запаленою свічкою;

3. Показ презентації учням;

03 грудня

1. Розпочати конкурс малюнків присвячений темі «Учні Озерянської ЗОШ проти СНІДу »;

04 грудня

1. Тренінг «Зупинимо СНІД разом»;

2. Акція «Лист – не втрачаємо надії»;

05 грудня

1. Виставка малюнків «Учні Озерянської ЗОШ проти СНІДу»;

2. Тренінг « Мій захист – знання і обачливість»

Виховна година до всесвітнього дня боротьби зі СНІДом

Мета:

  • продовжувати формувати уявлення про небезпеку ВІЛ/СНІДу;
  • учити розуміти необхідність дотримання правил культури стосунків юнаків та дівчат;
  • показати вплив громадськості ( школи, соціальних  та медичних служб, родини) на здоров’я особисте та  української нації;
  • продовжувати виховувати бажання дотримуватися правил здорового способу життя та побудови між статевих відносин на основі дружби і поваги.

 

Обладнання :

музика групи “Queen”, портрети відомих людей, які померли від хвороб на основі       СНІДу, реферати, плакати за темою, фрагменти соціальних реклам, документальних фільмів, матеріали для тренінгів, стікери, ручки, олівці., маркери.

Хід заняття:

І. Вступна частина

 Психологічне налаштування до заняття  (привітання).

 Перегляд соціальної реклами «Открой глаза».

Сьогодні ми разом з вами відкриємо очі на глобальну проблему не тільки нашої держави, а й усього людства. Це пандемія ВІЛ/СНІДу.

За допомогою зелених листочків визначте свій рівень знань та обсяг інформації про цю катастрофу. На верхівку куща будь-ласка розмістіть листочки ті учні, у яких інформація поверхова і ви хотіли дізнатися ще більше . На гілочки прикріпіть листочки ті учні , що мають інформацію чи знання, але хотіли б дізнатися іще, і на нижні гілки—учні прикріплюють, що знають все про СНІД та ВІЛ.

(Аналіз імпровізованого куща).

ІІ. Основна частина

"Час розкидати каміння, час каміння збирати…". Цей вислів з Книги Екклезіаста означає, що для кожної події зверху визначено свій час. Що є вік ХХ?

Заглянемо до історичних джерел медичної науки ХХ століття?

(Повідомлення про перші відомості ВІЛ /СНІДу)

У 1981 році мало хто звернув увагу на повідомлення у щотижневому звіті про захворюваність і смертність, що випускається в Атланті, в якому повідомлялося, що в Лос-Анджелесі 5 молодих гомосексуалістів захворіли рідкісною формою пневмонії і двоє з них померли. У наступні декілька тижнів додалися нові факти. У всіх хворих таємничим чином відмовляла імунна система.

 Світ вступив в еру СНІДу. Людство живе у страху перед цією недугою. Цифри про чисельність заражених і хворих усе зростають і стають застарілими вже на момент публікації.

 У пам'яті людства є багато прикладів, від яких холоне в жилах кров. Достатньо згадати епідемії чуми, холери, віспи та інших інфекцій. Відомо, що тільки у ХІV столітті "чорна смерть" - бубонна чума - викосила від чверті до третини населення Китаю, Індії, Європи. Але навіть письменники-фантасти не змогли передбачити, що наприкінці другого тисячоліття нашої ери виникне така загроза для людства. Що в глибини людського організму проникне не випромінювання атомного реактора чи космосу, не новий пестицид, а представник мікросвіту - вірус-убивця, який неминуче приведе зараженого ним до загибелі.

Погляньте, будь-ласка, на мальнок «СПИД убивает во всем мире» і разом проаналізуемо його по таких питаннях:

  • на якому материку проживає найбільше ВІЛ-інфікованих людей?
  • Які втрати від хвороби ВІЛ-інфекції?
  • Про що говорять сумні цифри на малюнку?
  • Статистика дитячої смертності від ВІЛ/СНІДУ.
  • Яка ціна однієї фатальної ночі?
  • Проаналізуйте які шляхи передачі ВІЛ переважають у країнах світу?

І саме статевий інстинкт - інстинкт збереження роду і біологічного виду - був вибраний збудником СНІДу як "троянський конь" для проникнення в організм людини. І, за злою іронією долі, перші повідомлення про СНІД з'явилися у період розквіту "сексуальної революції" на Заході (зокрема у США), небувалого розповсюдження статевих збочень.

 Лікарі оперативно виявили особливості контингенту хворих: гомосексуалісти, бісексуали, повії, наркомани. Життя, вільне від усяких моральних норм і принципів, не могло не викликати покарання від Природи. І воно настало.Широка громадськість сприйняла це як справедливу і неминучу кару грішникам. Однак, виявилося, що і праведники не уникнули страшної біди. Жертвами СНІДу стали невинні немовлята, породіллі, пацієнти, яким часто переливали кров. Весь світ здригнувся: донорська кров не тільки рятує, але й убиває. У дзвін вдарили, коли хвороба зачепила улюбленців долі - всесвітньо-відомих представників артистичного бомонду.

 

      У Берліні перед музеєм історії природознавства прокладено алею кам'яних плит із вирізьбленими на них прізвищами. І не видно їм ні кінця, ні краю. Назва алеї - "Роздолля роздумів" ("Den Kraum"). Майже щомісяця алея подовжується новими плитами-іменами.

Побачимо фото тих людей, яких нами вже немає, які померли від хвороб причиною яких було ВІЛ-інфікування.

(Перегляд відеоряду фото людей померлих від ВІЛ-інфікування)      

Особливу увагу на цій імпровізованій алеї ми відведемо Королю рок-музика, художнику,актору , ноумену Фредді  Меркюрі. Цей 2011 рік,  був би для нього ювілейним 5 вересня Фредді Меркюрі виповнилося б 65 років і також цього року людство зафіксувало 20 років без нього.

(Звучить пісня у виконанні групи “Queen”. Повідомлення про дитячі роки та творчий шлях Фредді Меркюрі , демонстрація  фото та останнього кліпа групи “Queen”).

 Чорна, як і належить у таких випадках, машина - "роллс-ройс" значних розмірів, усипана квітами, - минувши браму, під'їхала до будівлі крематорію. Наприкінці листопада 1991 р. саме тут знайшла спочинок людина, що сказала колись: "Я не бігатиму по сцені у 45 років, тому що це - безглуздя". У 45 він помер. Що теж безглуздо. І гірко… Весь світ знав його як Фредді Меркюрі. Він уособлював собою, починаючи з середини 70-х, величезний феномен рок-музики - групу "Куїн".

/Звучить пісня у виконанні "Куїн"/

Безумовно, талант та енергетизм Фредді Меркюрі зробили "Куїн" "Куїном". Ким він був? Ось що відомо публіці: він - перс, зороастрієць (одна із стародавніх релігій), бісексуал, співак, шоумен, мільйонер, людина, що померла від СНІДу. Що публіці майже невідомо? Фредді був майстерним гравцем у пінг-понг і дуже сором'язливою людиною; вважав, що нудьга - то хвороба; підчепив СНІД у 1985 році у Мюнхені.

 З'явився він на світ 5 вересня 1946 року у Занзібарі, де служив його батько, урядовий чиновник. Хлопчика назвали Фредеріком (Фредерік Булсара - його справжнє ім'я). Дитинство Фредерік провів в Індії, а 1959 року сім'я переїхала до Лондона. У середині 60-х він вступив до коледжу мистецтв "Ілінг" і через чотири роки став дипломованим художником-графіком. Багато і з запалом малював, чим і заробляв собі на життя.

 З'явилися у нього й інше захоплення - балет (кумир - Рудольф Нурієв) і рок-музика (Джиммі Хендрікс, якого Фредді настільки обожнював, що їздив на всі його концерти, що відбувалися в інших містах Великої Британії).

 Поступово ці захоплення відсунули на другий план "справу життя" (хоча його вміння художника дуже згодилося пізніше під час оформлення обкладинок до грамплатівок і дизайну сценічного простору). Він вирішив стати чи танцівником, чи рок-музикантом. Друга пристрасть перемогла, і в 1969 році Меркюрі (такий псевдонім він собі вобрав - Меркурій) стає учасником ансамблю "The Smile". У 1970 році назву групи було змінено на гучну і доволі визивну для Великої Британії - "Куїн" ("Королева").

Сходженння на Олімп групи "Куїн" почалося в липні 1973 року, коли було випущено дебютний сингл "Збережи себе живим". Далі не буде сухого переліку назв і часу виходу альбомів групи, що завжди ставали подією в музичному житті планети. Не буде аналізу значення музичної формації на ім'я "Куїн" та її впливу на становлення рок-музики в 70-ті та 80-ті роки, і не тільки.

 Нагадаємо тільки, що група записала 17 альбомів більш або менш вдалих, і що у кожному з них були композиції, які стали тепер класикою: "Богемська рапсодія", "Шоу повинно продовжуватись", "Ми - чемпіони".

/Звучить пісня "Ми - чемпіони"/

Меркюрі був чемпіоном зі співчуття до чужого лиха: коли він чув про проблеми звичайних людей, він часто тягнувся за чековою книжкою. Робив це завжди анонімно, через одну з своїх компаній. Умів заробляти - умів і віддавати.

Ви з вами пригадали відомих людей, а скільки людей яких ми не знаємо……………..

( Демонстрація кліпу присвяченого померлим від ВІЛ/СНІДу)

Ця  алея  має свій початок, а завершення її залежить цілковито від кожної окремо взятої людини, що живе на Землі, від її культури, взаємовідносин, поглядів на життя.

  • На вашу думку, що допоможе людям які носять в собі ВІЛ, які приречені ?

 ( Учні виконують пісню групи « Фабрика звёзд»)

Причиною втрат був ВІЛ.

  • Що ж небезпечного від  дуже мікроскопічного об’єкта?
  • Який механізм потрапляння в організм?
  • Що відбувається коли ВІЛ потрапляє до організму?

( Демонстрація фрагмента фільму  «Що таке СНІД?»)

Елемент тренінгу «Оцінюємо ризик»

Гра-руханка «Поширення вірусу»

  Учні об’єднуються по троє.

  • Учасникам за одну хвилину необхідно зібрати якнайбільше наліпок , обмінюючись з іншими учасниками.
  • Запитайте, я з груп має найбільше наліпок певного кольору. Повідомте, що вони «інфіковані» вірусом правди.
  • Запитайте, хто з учасником вимінював для себе наліпки. Повідомте, що їх також «інфіковано».
  • Пояснення передачі та поширення ВІЛ/СНІДу.

 Виникає запитання, а чи можна контролювати поширення ВІЛ/СНІДу? Від чого це буде залежати?

(Демонстрація клипа  МСТ  «1000 свечей»)

Про СНІД

Година  задоволення,  щоб  знов  зі  смертю  гратись.

 За  кілька  днів  ти  дізнаєшся:  позитивний  статус!

 Чи  варто  за  життя  бути  самому  собі  катом,

 Щоб  потім  щохвилини  дні  до  смерті  рахувати?

 Це  може  бути  випадкове  щеплення  по  колу,

 Або  нічні  зв'язки,  до  ранку  сповнені  приколів...

 Тож  зупинімо  СНІД!  Про  це  давно  ідуть  розмови.

 І  щоб  не  зникли  українці  якось  випадково...

Все залежить від нашого вибору і не треба забувати, що хвороба ВІЛ-інфікування не виліковна. Перед лікарями та всім людством виникають тисячі і тисячі питань, на які необхідно знай ти відповіді .На деякі питання вже знайдені відповіді, але більші залишаються відритими.

Елемент тренінгу «питання –відповідь »

У вас на столах є конверти з відповідями та з запитаннями. Запитання та відповіді написані на пазлах, якщо до запитання ви знайшли  вірну відповідь то плазли співпадуть, а ящо не співпали, то ваш варіант відповіді не вірний. Коли всі пазли будуть на ссвоїх місцях перед вами повинен з’явитися малюнок.  Бажаю успіху!

Запитання № 1     Що таке СНІД? Поясніть детально.

  • Синдром—комплекс симптомів.
  • Набутого—не вродженого .
  • Імунного—того, що стосується імунної системи, яка захищає організм від інфекції.
  • Дефіциту—недостатня функція, відсутність захисту з боку імунної системи.

СНІД—остання стадія захворювання на ВІЛ-інфекцію. ВІЛ-інфекція виникає внаслідок зараження ВІЛ.. Потрапляючи в організм, ВІЛ поступово руйнує імунну систему. СНІД починається, коли виникає загальний імунодефіцит.

Запитання №2       Чи може захворіти на СНІД той, хто не інфікований ВІЛ?

Людина, яка не інфікована на СНІД захворіти не може. СНІД є наслідком ВІЛ-інфікування.

Запитання №3    Хто більш уразливий до ВІЛ—чоловіки чи жінки?

Фізіологічно жінки більш уразливі до ВІЛ ніж чоловіки. Дівчатка-підлітки більш уразливі до ВІЛ, ніж жінки від 18-45 років.

Запитання №4        Чи правда, що заражаються лише ті, хто має багато сексуальних партнерів?

Для зараження ВІЛ може бути достатньо й одного незахищеного сексуального контакту. Та для людей, які мають багато сексуальних партнерів, об’єктивно зростає ризик інфікування, зокрема, якщо вони були незахищені.

Запитання № 5

Хто такі ВІЛ-довгожителі?

Приблизно у  5%  людей навіть на тривалих періодах захворювання не спостерігаються симптоми його розвитку. Кількість вірусів у крові залишається низькою, а кількість лімфоцитів у нормі. Цих людей називають довгожителями або «нон-прогресорами» . їх ретельно досліджують, намагаючись пояснити цей феномен. Висунуто три гіпотези : або люди інфіковані ослабленим різновидом ВІЛ, або їхня імунна система реагує по-особливому, або опір організму є генетично обумовлений.

Запитання №6

Чи є вакцина проти ВІЛ?

Попри безпрецедентні зусилля лікарів, ефективної вакцини проти ВІЛ поки що немає. Завдання ускладнюються тим, що ВІЛ—надзвичайно мутагенний вірус, і вакцина проти нього має бути досить універсальною. Але вчені не втрачають надії. Розроблення ефективної вакцини ведеться двома напрямками : створення профілактичної вакцини, яка захищає від інфікування, і лікувальної вакцини, яка блокує розвиток ВІЛ-інфекції в організмі.

Запитання №7 Що таке АРВ-терапія?

Це лікування антиретровірусними препаратами, що перешкоджають розмноженню ВІЛ. Завдяки цьому подовжується безсимтомний період ВІЛ-інфекції. Поки що ліки дуже дорогі й не кожному з тих, хто їх потребує, доступні. До того ж кожен шостий має протипоказання до них. Той, хто розпочав АРВ-терапію, змушений щодня приймати багато ліків за досить складною схемою. Деякі з них треба вживати натщесерце, інші—після прийому їжі, або через певний час після цього. Розпочавши лікування, дуже важливо не переривати його і не пропускати приймання медикаментів, адже в іншому разі може вин7икнути резистенція, вірус здійснить мутацію, й ті препарати перестануть діяти на нього. Тоді лікарям доведеться призначати інші комбінації АРВ-препаратів. А їх не так уже й багато.

Запитання  № 8   Чи можна визначити за допомогою аналізу, коли саме ти був інфікований?

Аналіз цього не покаже.

Запитання № 9       Як можна визначити, що людина інфікована ВІЛ?

За зовнішніми ознаками це визначити не можливо. Адже вірус тривалий час може існувати в організмі, не виявляючи себе. Про інфікування можна дізнатися тільки з результатів тесту на ВІЛ.

Запитання № 10      За якої температури гине ВІЛ ? Чи надійно знищується він при кип’ятінні? 

ВІЛ живе тільки при температурі людського тіла. Поза цим середовищем він швидко гине. Кип’ятіння і загалом термічна обробка вбивають його.

Запитання №11      Чи безпечно здавати кров на станції переливання крові?

Це шляхетно й сьогодні цілком безпечно. Для забору крові використовують призначені для цього одноразові комплекти. Якщо ви не впевнені, відвідайте станцію переливання крові, де вам пояснять, як відбувається ця процедура. В усякому разі, ви завжди зможете відмовитися, якщо пояснення вас не задовольняють.

Запитання  № 12   Що таке СНІДофобія?

СНІДофобія—це страх перед зараженням ВІЛ, що виходить за межі здорового глузду. Коли людина відчуває необґрунтований страх, з яким вона не здатна впоратися самостійно, їй слід звернутися до психолога чи психотерапевта.

На всі запитання були данні правильні відповіді і в результаті  у вас з’явився малюнок на якому зображений символ сьогоднішнього дня, адже сьогодні 1 грудня—Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІДом. Символом цього дня є червона стрічка. Дуже цікава історія появи цього символу, послухайте її будь-ласка.

(Повідомлення про створення символу ).

Ми розповідаємо не для того, щоб залякати. А щоб застерегти: практично всі ми - у групі ризику. ВІЛ-позитивна людина, згідно з законом, має засвідчити підписом, що вона знає про свою інфекцію і усвідомлює її загрозу для інших. Але ж разом з тим ця людина продовжує жити, кохати, голитися, відвідувати лікарів... Тобто поширювати вірус статевим або побутовим шляхом. І чим раніше ми позбавимося усталених штампів щодо можливостей за ураження, тим важче ці можливості реалізовуватимуться в нашому житті.

 Якщо вас хвилюють проблеми СНІДу, за консультацією можна звернутися до центру боротьби та профілактики ВІЛ/СНІД. Анонімність гарантується законом.

Кожна людина повинна до кінця усвідомити всю небезпеку, яку несе СНІД, і зробити все можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких та рідних від цієї страшної інфекції, бо СНІД може увійти практично в кожен дім, кожну сім'ю.

Ми благаємо: любіть свою сім'ю,

 Збережіть її від страху і жалю,

 Будьте твердими у справах і думках,

 Тільки у хороших.

 Не давайте вас зламати й підкорить,

 Бо на світі треба гідно всім прожить.

 Кожен з вас це може.

(Учні виконують пісню  М.Бурмаки «Не бійся жити»)

 

 

Переглядів: 3941 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz